ORLICKÉ HORY originální produkt® mají 8 nových výrobků
Dobruška 28. 11. 2024 – Značka působící na území Orlických hor a Podorlicka se na konci listopadu rozrostla o osm nových originálních produktů. Sirupy od Barbory Tikovské, Víno z Rájce z vinařství Nectar Lucis, Med od Tomáše Pišla, Víno z Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí, Synkovské hrušky, Synkovské ovocné mošty a Brambory z Podorlicka z Ovocných sadů Synkov a Orlická zvěřina z Farmy Třebešov.
Barbora Tikovská z Hlásky u Rychnova nad Kněžnou vyrábí sirupy z čerstvých bylinek v 30 příchutích. Od pěstování, sběru, sušení a dalšího zpracování jsou všechny fáze výroby v rukách paní Barbory. Specialitou je netradiční a vynikající fialkový sirup.
Zjevením v Orlických horách se může zdát vinařství Nectar Lucis. Jeho majitelka Lucie Šimonová během studia vinařství zjistila, že okolí rodného domu v Rájci má díky opukovému podloží ideální podmínky pro pěstování vína. A tak zde v roce 2017 založila vinohrad a vína z Rájce jsou opravdu vynikající, dokladem toho jsou úspěchy na domácích i mezinárodních soutěžích vín.
Tomáš Pišl má včelaření nejen jako koníček, ale také jako rodinné dědictví. Jeho předci započali oficiálně včelařit pod včelařským svazem již v roce 1937. Díky lokalitě umístěných včelstev se jedná o opravdu poctivý med z čistých svahů Orlických hor.
Víno je duší vinaře. Radek Žouželka, enolog z Vinařství Zámek Doudleby nad Orlicí, ví o vínu opravdu hodně a díky jeho pečlivé práci vzniká v Doudlebách vinařský klenot. Ochutnat jedinečná vína můžete na zámku v Doudlebách na festivalu vína anebo každý měsíc v rámci zámeckých farmářských trhů na které zve Barbora Tomášková – majitelka zámku a přilehlých vinic.
Ovocné sady Synkov pod vedením majitele Libora Buriana letos rozšířili značku na tři nové produkty. Josef Šíla, ovocnář synkovských sadů představil Synkovské Hrušky a Lucia Krajkovičová, vedoucí moštárny, objasnila postup výroby hruškových a jablečných moštů jedinečné chuti a kvality. Posledním zástupcem ze Synkova byl Milan Štefek, agronom a odborník na pěstování brambor. Brambory z Podorlicka je možné zakoupit formou samosběru v září anebo v průběhu roku prodejem ze dvora.
Farma Třebešov se od roku 2016 zabývá zpracováním a prodejem zvěřinového masa. Farma zpracovává maso z vlastních honiteb a od prověřených dodavatelů – mysliveckých spolků z Orlických hor a okolí. Orlická zvěřina je prémiové kvality s vysokým podílem masa a nízkým podílem tuku, zkrátka to nejlepší, jak uvedl Miroslav Holub vedoucí výkupu zvěřiny.
Značka ORLICKÉ HORY originální produkt působí na území od Nového Města nad Metují až po Jablonné nad Orlicí. Je udělována již od roku 2007 a aktuálně má na 42 nositelů z řad řemeslných, potravinářských i přírodních produktů. Koordinátorem značky je Místní akční skupina POHODA venkova sídlící v Dobrušce.
Lenka Moravcová vyrobky%z%pohodavenkova.cz